فتوشاپ، فراتر از یک نرم افزار
شاید این روزها کمتر کسی را در جهان! بتوان پیدا کرد که تاکنون نام فتوشاپ را نشنیده باشد. حتی کلمه فتوشاپ به تدریج در فرهنگ ها و زبان های مختلف دنیا به عنوان یک فعل با معنی دستکاری کردن تصاویر در حال استفاده است. اما با وجود این گستره آشنایی افراد با این نرم افزار، هنوز بخش خیلی زیادی از افراد و حتی بخش بزرگی از کاربران به اصطلاح حرفه ای آن، درک درستی از عملکرد این نرم افزار ندارند.
هر گرافیکی، گرافیک نیست!
اولین اشتباه رایج در مورد Photoshop دسته بندی کردن آن در گروه نرم افزار های گرافیکی دیگر همچون نرم افزار های سه بعدی و بازی هاست. البته عملیاتی که در فتوشاپ انجام می شود یک عملیات گرافیکی است اما این عملیات معمولا به صورت دو بعدی بوده و به علاوه پردازش های این نرم افزار معمولا در حالت رستر (Raster) به معنای پیکسلی و به صورت Bitmap انجام می گردد و فاقد حالت پویا و پردازش گرافیکی لحظه ای هستند.
در نتیجه این پردازش ها از نظر رایانه ای که آنها را انجام میدهد به عنوان پردازش های گرافیکی شناخته نمی شوند و کارت گرافیک خیلی دخالتی در انجام آنها ندارد.
بدون رندر!
تفاوت عمده بعدی این نرم افزار با دیگر نرم افزار های گرافیکی همانطور که گفته شد ماهیت ذخیره سازی تصاویر در آن است که به صورت محتوای پیکسلی و غیر پویا هستند و نیازی به پردازش ثانویه یا به اصطلاح رندر برای دریافت خروجی ندارند و فایل های ذخیره شده توسط فتوشاپ را می توان مستقیما به عنوان یک تصویر ساده دو بعدی مورد استفاده قرار داد.
نقش کارت گرافیک
البته عدم دخالت کارت گرافیک در غالب پردازش ها، به معنی بی اثر بودن آن در کار با این نرم افزار نیست و این نرم افزار گسترده از توان پردازشی GPU برای شتابدهی محیط کار و روان تر شدن عملکرد ها استفاده می کند. چه بسا که امروزه حتی مرورگر های اینترنتی هم از این ویژگی کارت های گرافیکی استفاده می کنند و می توانند بار پردازش گرافیکی ایجاد کنند.
هرچند عملیات و فیلتر های بسیار محدودی در PS از توان GPU استفاده میکنند اما به طور کلی می توان گفت این نرم افزار هیچ نیازی به کارت گرافیک قدرتمند ندارد و یک گرافیک مجتمع با توان قابل قبول به راحتی از پس کار بر می آید.
هسته بیشتر =/= زندگی بهتر
همانطور که گفتیم کارت های گرافیک نقش زیادی در عملکرد فتوشاپ ندارد و حتما بسیار متعجب خواهید شد اگر بگوییم که حداکثر توان پردازشی پردازنده هم نقش خیلی زیادی در عملکرد آن ندارد!!؟ درست شنیدید ولی احتمالا اشتباه متوجه شدید! توان CPU در کارکرد Photoshop موثر است اما نه همه توان آن.
فتوشاپ از نظر ذاتی به اصطلاح یک نرم افزار Single Core با بار پردازشی کم رشته است (Lightly Threaded Work Load). به این معنی که در زمان کار با این نرم افزار هیچگاه شاهد درگیر شدن صددرصد توان پردازنده نخواهید بود (التبه به شرطی که رایانه شما به یک پردازنده 2 هسته ای متعلق به 15 سال پیش مجهز نباشد) و این نرم افزار اساسا قادر به استفاده همزمان از تعداد زیاد هسته های یک پردازنده نیست.
پردازنده مناسب؟
خوب حالا با این توصیفات حتما فکر می کنید، یک پردازنده 4 هسته ای با یک غول 16 هسته ای در فتوشاپ برابری می کند. خیر متاسفانه این هم اشتباه است. فتوشاپ قطعا از 16 هسته استفاده نمی کند اما معمولا بالاترین سطح عملکرد تک هسته ای مربوط به بالاترین مدلهای پردازنده ها است که طبعا هسته های زیادی دارند و شما برای داشتن قدرتمند ترین پردازش تک هسته ناچار خواهید بود که بیشترین تعداد هسته را خریداری کنید.
اما نکته ظریفی در این میان وجود دارد و آن این است که بر خلاف پردازش های Multi Core، توان تک هسته ای پردازنده های که از یک نسل و معماری یکسان بهره می برند خیلی تفاوت زیادی با یکدیگر ندارد و با توجه به این که شما به هسته های اضافه تر نیازی ندارید، می توانید به جای Core i9 و Ryzen 9 به راحتی با خرید یک پردازنده مثل Core i5-11400 و Ryzen 5 5600X و Ryzen 5 4650G با هزینه به مراتب کمتر عملکرد بسیار مناسبی را در این نرم افزار تجربه کنید.
نه CPU و نه GPU! پس چی؟
سوال خوبی بود! در واقع بیشترین تاثیر در عملکرد فتوشاپ را حافظه اصلی و حافظه جانبی رایانه شما یعنی همان رم ، هارددیسک و SSD خواهند داشت.
نرم افزار Adobe Photoshop همواره در حال نوشتن و خواندن حجم زیادی از اطلاعات شامل اطلاعات موقتی بر ای پردازش تصاویر نقشه بیتی فشرده نشده، نگه داری اطلاعات درون کیلیپ بورد و ایجاد لایه های بازگشت و History برای امکان برگشت به عقب بر روی حافظه است. و در صورت پایین بودن مقدار حافظه اصلی و کند بودن حافظه جانبی (استفاده نکردن از SSD) این فرآیند می تواند بسیار کند و طاقت فرسا شود و عملا مانع استفاده صحیح و مفید شما از نرم افزار شود.
RAM
به طور کلی داشتن حداقل 8 گیگابایت رم برای استفاده آماتوری و حداقل 16 گیگابایت رم برای کاربری نیمه حرفه ای و حرفه ای از واجبات است، و مقدار حافظه ی بیش از این مستقیما به ابعاد تصاویری که برروی آن کار می کنید و تعداد لایه هایی که بطور معمول ایجاد می کنید دارد. برای کاربران حرفه ای که در زمینه تبلیغات فعالیت می کنند 32 گیگابایت رم به شدت توصیه می شود.
همچنین فراموش نکنید که حتما از رم هایی با سرعت بالا استفاده کنید و حتما رم ها را در چیدمان دو کانال (Dual Channel) استفاده کنید.
SSD یا HDD
بطور کلی در فضای سیستم عامل های مدرن حافظه های HDD بجز بایگانی اطلاعات کاربرد دیگری ندارد و این نوع حافظه های برای فراخوانی سیستم عامل و سرویس دهی به نرم افزار های سنگینی همچون Photoshop زیادی کند هستند.
لذا داشتن یک حافظه SSD بر روی رایانه ای که قرار است “کار گرافیک” انجام دهد امری بدیهی ست. و حتی یک SSD از نوع Sata با ظرفیت 120 گیگابایت هم کاملا جوابگوی نیاز کاربر خواهد بود. البته در صورت پشتیبانی کردن پردازنده و مادربورد و با توجه به کاهش نسبی قیمت SSD های پرسرعت NVMe، اگر بتوانید با اندکی هزینه بیشتر از این فناوری استفاده کنید، قطعا از این هزینه بیشتر پشیمان نخواهید شد.
و اما نمایشگر
در نهایت نمایشگر برای یک طراح گرافیست از همه چیز مهم تر است. فرقی نمی کند شما پروژه خود را در مدت دو دقیقه برروی یک رایانه خفن آماده کرده اید و یا چهار ساعت طول کشیده که با یک لپتاپ دیزلی آنرا انجام دهید، اگر رنگ بندی موجود در کار با آنچیزی که زمان چاپ یا نمایش برروی رسانه هدف باید باشد متفاوت باشد پروژه شما هیچ ارزشی ندارد.
استفاده کردن از مانیتور های حرفه ای رنگ بندی شده (Color Calibrated) که دقیقا برای گرافیست ها طراحی و ساخته شده است بهترین انتخاب است و خیال شما را در مورد تفاوت آنچه طراحی می کنید و آنچه تحویل می دهید آسوده می کند.
کمی فنی تر
گران بودن مانیتور الزاما به معنی دقت رنگ بالا نیست و خیلی از مانیتور های گیمینگ به دلیل استفاده از پنل های TN و VA برای سرعت بیشتر دقت رنگ آنچنانی ندارند.
چیزی که باید برای شما در انتخاب یک نمایشگر اولویت داشته باشد درصد پوشش دهی استاندارد های طیف رنگی مختلف توسط آن مانیتور است. استاندارد های همچون AdobeRGB، NTSC و DCI-P3 بسته نوع کاری که انجام می دهید(از نظر تفاوت در رسانه ارائه دهنده مثل : چاپ، تلویزیون و اینترنت) هریک ممکن است اهمیت بیشتری پیدا کند.
نمایشگر های حرفه ای حتی بعضا با گواهی تست و کالیبره شدن رنگ عرضه می شوند و شما می توانید از عملکرد دقیق همان دستگاهی که خریداری کرده اید اطمینان حاصل کنید.
سخن پایانی
نرم افزار Photoshop بر خلاف شهرتش و ظاهر گرافیکی در مجموع نرم افزاری سبک محسوب می گردد پس بدین ترتیب اگر رایانه ای که به دنبال خرید آن هستید قرار است بجز برای فتوشاپ برای نرم افزار های “تخصصی” دیگری هم استفاده شود، حتما در مورد هریک از قطعات در حال بررسی، نیاز هردو نرم افزار را در نظر گرفته و گزینه بالاتر را در اولویت انتخاب قرار دهید.
در پایان امیدواریم که با کمک این راهنما بتوانید یک سیستم حرفه ای برای پروژه های فتوشاپ خود با بهترین عملکرد و کمترین هزینه تهیه کنید و در صورت وجود هرگونه سوال و یا نیاز به هر گونه مشاوره می توانید به صورت حضوری، تلفنی، از طریق وبسایت و یا از طریق رسانه های فضای مجازی (واتساپ و اینستاگرام) با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات :